Závin s mletým masem
Závin s mletým masem
Těsto:
350 g hladké mouky a trochu na vál
1 vejce
4 PL oleje (pro chuť slunečnicového)
150 g másla (já to smíchala s margarínem)
150 – 200 ml mléka nebo smetany na polévání
Do mísy dáme všechny přísady a 125 ml vlažné vody. Těsto propracujeme a necháme odležet 30 minut. Pro větší účinnost nahřejeme skleněnou misku horkou vodou, vodu vylijeme a těsto s ní přikryjeme.
Masová směs:
2 cibule
5 stroužků česneku
400 g mletého masa
1 konzerva rajčat na pizzu (já jsem dala půlku malého ketchupu)
2 ČL mleté sladké papriky
Sůl, pepř
2 papriky můžou být různé barvy
50 g strouhaného sýra
Plech vymažeme máslem.
Oloupeme 1 cibuli, česnek a nakrájíme je nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej a dáme tam cibuli. Necháme ji zesklovatět a přidáme tam česnek. Dáme tam mleté maso a za stálého míchání ho opečeme dokud se nerozpadne na kousky. K masu přidáme rajčata či ketchup, papriky nakrájené na proužky, druhou cibulku nakrájíme také na proužky a promícháme.
Po 30 min. těsto ještě prohněteme a rozdělíme na tři hromádky. Každou rozválíme natenko a naplníme směsí, ne až k okrajům. Pomalu zamotáme (rada dejte těsto na pečící papír a pomocí s ním smotejte) kraje zmačkáme a naskládáme na pekáč. Dáme péct do předehřáté trouby (220 °C). Pečeme 40 minut a každých 10 minut poléváme mlékem či šlehačkou. Posledních deset minut přidáme nastrouhaný sýr nahoru na závin.
Podáváme samotné, ale já jsem k tomu udělala brambor aby nás to více naplnilo.
Zdroj: Kniha Pečeme s láskou, Astron studio cz, Praha – recept je upraven podle mě :D
Náhledy fotografií ze složky Závin s mletým masem